DESPRE PROIECT


Proiectul “Povestea timpului in turnurile cu ceas din Tara Barsei” are ca scop realizarea a 13 sesiuni de educatie culturala adresate elevilor de gimnaziu din 10 localitati care alcatuiesc provincia istorica Tara Barsei, activitati educative care sa-i familiarizeze pe copiii participanti cu istoria locala si patrimoniul cultural construit din localitatea in care traiesc. Demersul cultural implementat de beneficiarul finantarii prevede organizarea de lectii deshise despre istoria bisericiilor fortificate din localitatile mentionate, cu specificitate pe povestea ceasurilor din turnurile acestor biserici medievale, originea lor si unicitatea fiecarui mecanism de ceas, legatura lor cu comunitatile si cele mai importante repere din istoria acestor comunitati. Lectiile de educatie culturala organizate in incintele celor 13 monumente de arhitectura medievala transilvaneana vor fi sustinute de un istoric, specialist in istoria si cultura brasoveana, care le va oferi copiilor participanti informatii atractive si de interes despre istoria locala si patrimonial cultural din Tara Barsei. Alaturi de istoric, un inginer specialist in conservarea si functionarea ceasurilor din turnurile medievale din judetul Brasov, le va povesti copiilor despre aceste mecanisme de ceas, curiozitati despre aceste simboluri medievale ale satelor transilvanene. Sesiunile vor fi interactive si vor fi urmate de implicarea activa a participantilor intr-un concurs scolar interjudetean de realizarea a unor machete, desene, povesti scrise sau fotografii despre turnurile cu ceas din localitatea in care traiesc. Acest concurs intescolar prevede o intensa actiune de documentare pentru elevii participanti, care vor studia lucrari despre patrimoniul architectural local, monografii, vor lua interviuri locuitorilor acestor comunitati, vor accesa arhive fotografice locale si din arhive personale, vor apela la artele vizuale pentru a-si realiza lucrarile si vor trebui sa dea dovada de creativitate in realizarea proiectelor concursului. Lucrarile acestora vor fi prezentate la finalul proiectului intr-o expozitie organizata la Casa Junilor din municipiul Brasov, fiind pevazute premii educative substantiale pentru toti participantii.
Oportunitatea de cunoaștere a acestor elemente importante de patrimoniu local este sustinuta si prin abordări alternative și inovative de promovare a patrimoniului cultural local, metodele alese au ca grup țintă atât populația tânără cât și persoanele adulte. Astfel, prin proiect va fi create o aplicatie smartphone de tip quiz/joc, unde copiii vor putea obtine diverse punctaje si premii virtuale raspunzand unor intrebari despre patrimonial construit istoric (biserici fortificate, turnuri cu ceas etc).
Educatia culturala privind patrimoniu arhitectural din Tara Barsei a grupului tinta al proiectului va fi sustinuta si prin editarea unei brosuri educative (550 buc), lucrare care are ca tematica bisericile fortificate din judetul Brasov si cele mai frumoase povesti si mai interesante curiozitati despre ceasurile din turnurile medievale. Continutul informational al lucrarii va fi asigurat de consultantul istoric al proiectului si de inginerul ceasornicar, iar imaginile care vor insoti textul vor fi schite realizate de un illustrator brasovean. Ghidul cultural educativ va fi disponibila si in format online pe site-ul Asociatiei Maya Mistermind, dar si pe site-ul Inspectoratului Judetean Scolar Brasov.
O alta activitate importanta a proiectului este vizitarea Muzeului Ceasului din Ploiesti de catre 40 de copii si profesori insotiori, participantii la excursia cu caracter educativ fiind selectati pe baza raspunsurilor oferite la un Quiz organizat in cadrul sesiunilor de educatie culturala locala. Publicul tinta al proiectului este reprezentat de cei 350 de elevi de gimnaziu, cu varste intre 10 si 14 ani, si profesorii acestora. Vor fi abordate in proiect peste 13 monumente de patrimoniu national, unele dintre ele aflate in lista patrimoniului UNESCO si clasificate ca monumente de clasa A in patrimoniu cultural national.

Asociația Maya Mastermind va implementa în județul Brașov, în perioada aprilie-august 2019, proiectul cultural ” POVESTEA TIMPULUI IN TURNURILE CU CEAS DIN TARA BARSEI” al cărui obiectiv este promovarea patrimoniului cultural ca factor educativ prin valorizarea mostenirii culturale locale, constientizarea importantei artei in educatie si valorificarea potentialului acesteia in scolile din Tara Barsei.

DIN ȚARA BÂRSEI

POVESTEA TIMPULUI ÎN TURNURILE CU CEAS

Biserica.png

GALERIE FOTO

 

BROȘURA

POVESTEA TIMPULUI ÎN TURNURILE CU CEAS DIN ȚARA BÂRSEI

 
 
facebook.png

Proiect implementat de Asociația Maya Mastermind
Cofinantat de Administrația Fondului Național Cultural

Parteneri:

logo_ma implic.png
Logo ISJ-01.png
LOGO Maya Mastermind final.png
Logo Proiecte Color RGB.jpg

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.